Când vorbim de pescuitul şalăului, primăvara este anotimpul în care putem avea ori cele mai bune partide de pescuit din an, ori cele mai proaste. Diferenţa constă în capacitatea noastră de a “citi apa’’, de a intui exact locurile în care găsim şalăii şi în tehnica de pescuit cea mai potrivită comportamentului lor din acel moment.
![Salau prins pe apa mica Salau prins pe apa mica]()
Salau prins pe apa mica
Comportamentul peştilor
Imediat după dezgheţ, cu siguranţă, cele mai potrivite zone pentru pescuit sunt cele cu apa cea mai caldă, împărţind apa în diferite zone pe orizontală sau în diferite paliere de adâncime. În această perioadă, instinctul de reproducere este primordial, peştii „uitând” chiar să se mai hrănească în timpul depunerii.
Bineinteles, cei mai puternici şi agresivi masculi vor avea cele mai bune locuri şi vor ataca orice creatură care se apropie, indiferent că este un peşte paşnic, un biban în cautare de trufandale sau un alt mascul căruia îi place cuibuşorul adjudecat.
În această perioadă, femelele se hrănesc în vecinătatea locurilor de depunere, pregătindu-se pentru reproducere, iar masculii atacă pentru a păzi cuibul, fiind frecvente cazurile în care sunt prinşi de piept sau de aripioare, încercând să strivească shadul care le invadează teritoriul.
Odată ce începe reproducerea, femelele încetează să se hrănească şi se prind numai masculi pe o durată de până la o săptămână, cât durează depunerea icrelor pe toată aria respectivă.
Apele curgătoare
Vorbind strict de şalău, cea mai bună tehnică în această perioadă este un jigging uşor, cu gume mici şi o mişcare uşoară de ridicare din băţ, cu mică amplitudine, urmată de un stop cu firul întins care face ca guma să coboare lent spre substrat.
Atacurile sunt de regulă slabe, abia văzute, ca un tremur scurt, fin, al firului sau simţite ca o îngreunare în momentul ridicării, semne care trebuie să declanşeze înţeparea.
Pe masură ce apele se încălzesc şi peştii devin mai activi, un jig mai greu pe o gumă cu coadă mai mare, jucat agresiv sau un vobler vor fi variantele câştigătoare.
Locurile de depunere sunt cele cu substrat tare, cu piatră şi crengi (eventual betoane şi sârme, des întâlnite pe apele noastre), în zone cu un curent slab, în apropierea unui şuvoi puternic care asigură bună oxigenare a apei.
Bălţile cu adâncime mică
Apele care se dezgheaţă după râuri sunt lacurile de câmpie, cu adâncimi relativ mici. Fiind cele mai des întâlnite la noi, o să insist mai mult asupra lor. Aceste lacuri se încălzesc repede, practic, imediat după ce dispare stratul de gheaţă, razele soarelui pătrund uşor şi încălzesc zonele cu apă mică.
În general, cele mai bune locuri de pescuit sunt cele cu apă caldă şi oxigenată, cu puţin curent, indiferent că sunt locurile din apropierea călugărilor sau deversoarele, locurile pe unde apa intră şi iese din lac sau cele unde se sparg valurile şi generează un mic curent de hulă, pintenii de piatră sau argilă.
Malul nordic, cel orientat spre sud şi bătut de soare toată ziua, cu fund tare şi cu agăţături (crengi mai subţiri sau rădăcini de plante) este, de obicei, varianta câştigătoare.
În particular, avem două situaţii pe care le discutăm separat: fostele ferme piscicole create prin inundarea unor mici văi, cu adâncimi de max. 3 m, cu structuri puţine sau deloc, curăţate pentru a putea fi năvodite uşor şi cu o parte mai adâncă la baraj, unde se adună tot peştele la recoltare sau lacuri cu adâncimi până la 6-8 m, create prin inundarea unor zone locuite, cu platouri, case, drumuri şi livezi scufundate.
![Un exemplar capital de lac adanc Un exemplar capital de lac adanc]()
Un salau capital de lac adanc
În primul caz, zonele de boişte sunt în apa de 1-2 m, cu apă mai caldă şi oxigenată, cu fundul tare şi agăţături.
Având în vedere lipsa structurilor după care am putea să ne orientăm, vom căuta cu precădere zonele cu fund tare şi mici denivelări sau rădăcini, încercând pintenii (capetele de golfuri), malul bătut de valuri şi malul nordic, zona barajului şi zona prin care intră apa în lac.
Adâncimile fiind mici, încercăm întâi o variantă medie-neutră, năluci suple cu o acţiune mai discretă, albe sau naturale, armate cu jiguri de 5-7 grame, in căutarea zonelor promiţătoare.
După primul atac încercăm să stabilim un pattern, o sumă de factori care caracterizează apariţia muşcăturilor, pe care să-l folosim mai departe căutându-l în explorarea celorlalte parţi de lac.
Dacă nu suntem mulţumiţi de frecvenţa muşcăturilor, încercăm un joc mult mai agresiv, cu jiguri crescând progresiv până la 10 grame sau dimpotrivă, cu mişcări lente, târâite sau cu scăderea greutăţii jigului până la 2-3 grame.
Putem încerca şi 2-3 voblere care evoluează la max. 1 m adâncime, pentru a vedea la ce mişcare răspund mai bine partenerii noştri de joacă, o mişcare jerk-uită ori una liniară cu viteză mai mare sau mai mică, o bătaie măruntă, discretă sau una amplă, gălăgioasă.
Întodeauna informaţiile primite prin fir sunt cele mai exacte şi, oricâte semne favorabile avem de la sonar, gps, de la patron sau de la cârciuma satului privind un anumit loc, nu putem să fim siguri până nu vedem cu „ochiul din jig” zona respectivă.
Sonarul nu vede o creangă de 1 metru cu ramuri groase cât degetul mic, un cauciuc aruncat în lac de un tractorist sictirit sau un loc unde cineva binevoitor a pus o roabă de moloz, poate din cauză că nu este suficient de performant, poate din cauză că nu am trecut exact peste ele, dar jigurile nu ne mint şi semnalele trimise de ele sunt clare.
Un astfel de loc poate fi lozul câştigător în care se ascunde ştima apelor sau un cuib în preajma căruia cei mai mari doi masculi de pe lac se înfruntă în aşteptarea femelei visurilor lor.
Cuiburile şalăilor sunt vizibile în lacurile puţin adânci de câmpie cu apă mai limpede, în cazul în care nu sunt la adâncimi prea mari şi, de obicei, apar ca pete mai închise la culoare (chiar negre) cu un diametru de 0,5-1,0 m, pe un fond gălbui-maroniu.
În urmă cu câţiva ani, pescuind de pe mal, împreună cu Giani Tatu pe un astfel de lac şi văzând un cuib de şalău la 2-3 m de mine, am reuşit să prind un mascul de cca 3 kg, de şase ori la rând în 30 de minute, cu aceeaşi nălucă (chiar dacă l-am scos de trei ori pe mal şi l-am eliberat la o distanţă de 100 m de cuib, de unde revenea pe poziţii mai repede decât mine), întunericul fiind cel care a pus capăt distracţiei.
Nu a fost singura experienţă de acest gen, dar a fost cea mai concludentă, deci nu treceţi cu vederea un loc unde sonarul nu zice nimic, dar jigul, ochiul sau flerul, da.
O alternativă la pescuitul din barcă este folosirea waderş-ilor, dacă locurile bune sunt departe de mal. Niciun sonar nu ne spune, la fel de exact ca talpa, dacă zona explorată este mâloasă sau argiloasă. De asemenea, cu ajutorul lor e suficient să intrăm 2-3 m în apă pentru a putea lansa în lungul unui mal cu stuf des, inaccesibil altfel.
În cazul lacurilor cu structuri şi adâncimi de 6-8 m, zonele pe care le vom explora întâi trebuie să fie cu adâncimea de 2-4 m, platouri, pinteni sau praguri late cu fund tare şi agăţături (crengi, cocioc, piatră, livezi, drumuri, fundaţii, în funcţie de caracteristicile apei explorate), în malul bătut de valuri şi însorit, la fel ca în cazul precedent, cu deosebirea că explorăm întâi diferite paliere de adâncime şi apoi începem să ajustăm prezentarea.
![Salau capturat pe rau Salau capturat pe rau]()
Salau capturat pe rau
Aici folosim întâi un jig de 10 grame şi o gumă de 7 cm, de exemplu, urmând ca prin schimbări repetate, spre o agresivitate mai mare sau spre o discreţie mai mare, să stabilim ce preferă şalăii în momentul respectiv.
Nu odată, soluţii extreme precum un shad de 4 cm armat cu 18 grame sau un shad de 12 cm armat cu 5 grame au surclasat de departe prezentările convenţionale, aşa că nu vă temeţi să exploraţi şi aceste posibilităţi, dar nu le folosiţi pentru localizare. şi aici voblerele pot fi câştigătoare, dar trebuie încercate cele care evoluează la cca 1 m de substrat sau chiar la suprafaţă, mai cu seamă spre seară.
Tipul de acţiune, cu rezultate bune aici, poate fi de mai multe feluri: de la TN-uri sau cicade la Dives to 4-16 feets, ori de la Pointer la J13 si doar experimentând puteţi afla cu certitudine ce merge la un moment dat.
Aşa cum am mai spus de multe ori, nu există nălucă infailibilă, doar nălucă infailibilă în anumite condiţii foarte specifice.
Lacurile adânci
Pe final, apele care se dezgheaţă ultimele sunt cele din marile baraje, cu adâncimi maxime între 15 si 60 m, poate chiar mai mult. Aceste lacuri trebuie pescuite relativ asemănător cu cele prezentate anterior, cu deosebirea că imediat după dezgheţ zonele cu apă mai caldă sunt tot cele cu adâncimea cea mai mare, deoarece apa are densitatea cea mai mare la 4 grade Celsius şi, în momentul dezgheţului, apa de la suprafaţă are temperatura apropiată de zero grade.
Aceste lacuri se încălzesc mult mai greu decât cele cu adâncime mică, din cauza volumului extrem de mare de apă, existând decalaje de 3-4 săptămâni între lacurile cu adâncime mică şi cele adânci situate în aceeaşi zonă climaterică, în condiţii similare de încălzire.
După ce temperatura apei trece de 5-6 grade Celsius, şalăii încep să se comporte la fel cu cei din lacurile cu 6-8 m adâncime, zonele de boişte fiind similare.
Apele tulburi se încălzesc mai repede de cât cele limpezi şi trebuie să ţinem cont şi de acest aspect dacă pescuim în lacuri de acumulare mari, cu apă limpede în general, dar cu golfuri sau maluri de pământ care se tulbură repede din cauza valurilor.
Platourile situate la 8-10 m adâncime pot fi locuri foarte productive primăvara, iar după depunere şalăii încep să se hrănească şi la suprafaţă sau între ape.
Pescuitul în lungul malurilor care par productive poate fi cea mai eficientă metodă de localizare a peştilor, deoarece malul este, până la urmă, cea mai mare structură de pe un lac şi, cu siguranţă, este singura structură prezentă pe absolut toate tipurile de ape.
Sper că aceste indicaţii v-au ajutat să mai faceţi un mic pas înainte în înţelegerea comportamentului şalăului şi, implicit, localizarea lui primăvara vă va fi putin mai la-ndemână.