Quantcast
Channel: AVENTURI LA PESCUIT » Pescuit la salau. Tehnici, momeli, monturi de pescuit la salau
Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Locuri de salau in sezonul rece – Sfaturi de la Adelin Avram

$
0
0

Pentru perioada rece cel mai usor este sa vorbim de cantonarea salaului in locurile clasice de iarna de tip gropi, epave scufundate, radacini si copaci aflati pe fund, la margine de gropane, praguri foarte pronuntate cu diferente mari de adancime, dar asta nu ne va ajuta decat sa invatam o poezie pe care am auzit-o de foarte multe ori. Mai bine sa discutam despre cateva strategii concrete care ne vor ajuta sa gasim mai repede salaul iarna.

Cand vine perioada rece a anului toata lumea stie ca salaul se retrage in zone cu ape adanci, unde isi gaseste mai usor hrana. Tot ce se intampla sub apa si tine de pescuitul salaului graviteaza in jurul pestilor prada. Daca acestia sunt prezenti, avem sanse sa gasim si salaul, daca nu, la finalul partidei putem constata ca am avut o zi ratata. De aceea, atunci cand cautam salaul, trebuie sa evaluam avantajele pentru care acesta ar sta in locul unde am ales sa pescuim. Avand in vedere ca in perioada rece cele mai vizate zone sunt cele cu apa mare, folosirea unui sonar ne va fi de mare ajutor. Putem obtine multe informatii si identifica structuri precum praguri, zone cu fund tare sau cu aglomerari de pesti. Dar hai sa vedem, mai concret, ce cautam atunci cand apa are doar cateva grade si totul pare cuprins de amorteala.

In primul rand, daca pescuim pe rau, este foarte important sa luam in calcul curentul apei. Important in perioada rece, acesta trebuie sa fie nici foarte puternic, dar nici inexistent, ci exact cat trebuie. Trebuie sa urmarim zonele cu ape adanci, presarate cu acele vartejuri mici regulate, care impaneaza luciul apei si care tradeaza structurile din adancul ei. Aici trebuie sa insistam, iar cand simtim o ridicatura, un bolovan sau orice structura care modifica liniaritatea fundului, sa „greblam” zona.

Acolo se pot ascunde salaii, iar aceste structuri sa le serveasca drept adapost pentru acesta perioada, cand isi conserva mai mult energia datorita metabolismului scazut.

Miscarile nalucilor noastre trebuie sa fie lipsite de agresivitate, iar pescuitul taras direct pe substrat, poate fi cartea castigatoare. Acolo unde subtratul este nisipos supralestarea va face ca acest stil de pescuit fie mult mai interesant, iar salaii sa fie atrasi de fasaitul dat de frecarea plumbului cu substratul. Acest lucru poate fi decisiv in atacul salaului care, culmea, de cele mai multe ori, vine pe pauze de cateva secunde.

Cand salaii sunt amortiti de putinele grade din termometre, gropanele sunt, de cele mai multe ori, prima optiune in cautarile noastre. Dar este foarte important si cum le abordam. Daca cei mai multi dintre noi pescuiesc din barca, ancorati pe apa mare si lansand spre apa mica, savurand trasaturile primului prag, in perioada rece e bine sa schimbam putin macazul si sa incercam sa urcam dinspre groapa spre apa mica. Aceasta tehnica functioneaza bine cand apele sunt reci si trebuie tinut cont de faptul ca salaii urmaresc momeala pe distante mari fara sa atace. Atacul survine de multe ori atunci cand ne asteptam mai putin, la doar cativa metri de barca.

De retinut este si faptul ca in acesta perioada atacul salaului poate fi perceput si ca o ingreunare a nalucii, deci e bine sa intepam la orice atingere, fie ea si foarte discreta.

De cele mai multe ori aceste zone cu apa adanca trebuie sa fie mari ca acoperire si sa aiba in apropiere si o zona cu pietris si apa mica. In zilele insorite, pestisorii se trag pentru cateva ore pe astfel de suprafete sa se incalzeasca. In acest interval apa mica poate sa fie mai productiva si trebuie observata foarte atent miscarea de la suprafata. Aici putem folosi gramajele mici si naluci mari, care sa aiba o evolutie cat mai planata. De asemenea, cand se trag pe apa mica, trebuie sa ne mobilizam foarte repede si sa gasim miscarea sau naluca castigatoare.

Totusi, cea mai grea situatie in care putem fi pusi, este atunci cand salaii se trag intr-o zona de apa unde fundul este malos, aici gasind mai repede caldura.

Aici intervine acel pescuit de finete, pescuitul nervilor cand de multe ori 2-3 grame par mult, iar atacul pare sa fie foarte departe. Desi este un pescuit deosebit de solicitant, trebuie incercat pentru ca ne poate oferii satisfactii pe masura atunci cand salaii sunt de negasit.

Deci iarna nu trebuie sa ne sperie si frigul sa ne tina in casa, pestii pot fi gasiti si in conditii grele, iar atunci cand se intampla, satisfactiile sunt pe masura!


Viewing all articles
Browse latest Browse all 25

Trending Articles


Garda Felina Sezonul 1 Episodul 6


Doamnă


BMW E90 invarte, dar nu porneste


Curajosul prinț Ivandoe Sezonul 1 Episodul 01 dublat in romana


MApN intentioneaza, prin proiectul sustinut si de PSD, sa elimine...


Zbaterea unei vene sub ochii


Film – Un sef pe cinste (1964) – Une souris chez les hommes – vedeti aici filmul


pechinez


Hyalobarrier gel endo, 10 ml, Anika Therapeutics


Garaj tabla Pasteur 48